Hur Blommor kan Öka Mental Hälsa – Blommor & Mental Hälsa

Den mentala ohälsan ökar ute i samhället. Denna späddes ytterligare på av pandmin och ökad isolering.

De mänskliga kopplingarna och relationerna blev färre och den mänskliga kontakt som vi människor behöver för välmåene minskade.

Så hur kan var och en av oss, på våra egna små sätt, hjälpa till att öka andras mentala hälsa i dessa svåra tider? Jag skulle vilja föreslå att man använder blommor som ett möjligt medium för att göra just det!

Blomleverans – ge bort blommor till andra

Trots social distansering har gåvor blivit ett sätt att uttrycka vår kärlek och omsorg om dem omkring oss, särskilt de som går igenom svåra tider. På samma sätt tror jag att färska blommor skulle vara en perfekt present i dessa svåra tider. Dessutom, enligt en studie gjord av Rutgers University, verkar det som att oavsett kön, de som får blommor som gåvor ofta känner en äkta ”omedelbar glädje och lycka” och till och med känner sig djupare kopplade till givaren.

Och totalt sett tenderar att ge blommor att vara mer konsekvent framgångsrikt när det gäller den positiva reaktionen jämfört med andra sorters gåvor. Som sådan, varför inte överväga att skicka din vän (eller till och med dig själv) blommor för att lyfta deras humör och låta dem känna en känsla av mänsklig anknytning trots restriktionerna. Detta gör att de som kanske kämpar med sin mentala hälsa kan komma ihåg att de inte är ensamma eller försummade, och att de fortfarande är väldigt älskade av omgivningen.

Även om färska snittblommor kan vissna, är den känslomässiga effekten av att köpa/ta emot blommor svår att glömma. Att tillhandahålla denna enkla gåva och erbjuda leverans av blommor kan därför skapa en längre varaktig inverkan på en annan persons välbefinnande än du kan föreställa dig.

Blomsterarrangemang

Nu är det såklart roligt att ge blommor i present, men varför inte göra buketten mer personlig genom att göra egna blomsterarrangemang? Eftersom exponering för blommor är kopplat till känslor som lycka, varför inte göra en hobby av dem för att hjälpa till att öka din mentala hälsa när du är nere? Handlingen att avsiktligt ta sig tid att köpa de blommor du vill ha och ta dig kreativa friheter att göra ett valfritt arrangemang i din egen takt kan ha en lugnande effekt för dem som tar det regelbundet.

Vi skulle rekommendera att kombinera blomsterarrangemang med övningen av mindfulness – att vara helt närvarande i nuet och medveten om syftet med varje åtgärd du vidtar. I sin intentionalitet kan mindfulness hjälpa dig att vända din uppmärksamhet mot saker som väcker glädje i ditt liv. Att arrangera blommor i en vacker bukett kanske kan användas som en fokuspunkt för dina energier eller något som orsakar stress!

Här är några enkla arrangemangmönster som du kan prova!

Visa upp dem

Oavsett om du får blommor i present eller ordnar dem själv, skulle du förmodligen vilja visa upp dem! Lyckligtvis ger även visningen av blommor sina egna fördelar för mental hälsa. Att ta in naturen inomhus genom att visa blommor i ditt rum kan faktiskt förbättra din förmåga att koncentrera dig eller koppla av i tider av stress. Underverken med att bara titta på blommorna är häpnadsväckande. Deras naturliga skönhet kommer säkerligen att vara ett välkommet avbrott från de ljusa skärmarna vi kan stirra på hela dagen i stressigt arbete hemifrån eller i karantän, eftersom de kan göra din annars vardagliga och tråkiga omgivning mer levande och välkomnande.

Blommor har också varit kända för att fungera som avstressande medel. Enligt en japansk studie från 2014 gjorde de fysiologiska och psykologiska avslappnande effekterna av att titta på rosenblommor hos kontorsanställda att när de exponerades för blommor blev kontorsanställda lugnare, vilket gynnade den allmänna hälsan för de observerade arbetarna.

Sammantaget bekräftar detta de många forskningsprojekt som gjorts för att visa en positiv korrelation mellan att rutinmässigt visa blommor och minskade känslor av depression eller ångest.

De kan också efterlikna befintliga former av terapi som kräver att man spenderar tid i naturen, borta från vardagens liv och rörelse. Studier har visat att den upplevda glädjenivån faktiskt stiger när vi tittar på blommor och i vissa fall hjälper de till att lindra alla negativa känslor även om det är för ett ögonblick.

Fördelar med blommor för mental hälsa

Det är uppenbart att blommor har en unik förmåga att ge en känsla av frid, vilket tillåter oss att uppleva fördelar för mental hälsa.

Visserligen är de inte en ersättning för terapi, rådgivning eller någon annan form av professionell hjälp (som jag uppmanar dig att söka om du behöver), men på sitt eget sätt kan blommor ge glädje och frigörelse i vardagen för att skapa liv bara lite bättre. I sin enkelhet bär de verkligen med sig en massa fördelar!

Lämna ett svar

Relaterade inlägg