Hur Håller man Blommor fräscha och Färska Länge? Tips & Råd

Blommor är en av de mest speciella gåvor någon någonsin kan få. Deras fascinerande lukt, känsliga kronblad och mjuka utseende gör dem till ett underbart tillskott till ditt hem.

Så oavsett om du odlar blommor i trädgården eller köper från en pålitlig florist vill du alltid hålla dem fräscha och levande i veckor. Och för att göra det bör du följa några smarta tips och tricks. Men tyvärr fungerar inte alla knep och ger fantastiska resultat.

Därför har vi idag sammanställt en lista med tips som kan hjälpa till att rekommendera hur man håller blommor fräscha och levande längre.

Klipp av stjälkarna innan du sätter dem i vasen

När du köper blommor från din florist, se till att du klipper stjälkarna innan du placerar dem i en vas fylld med vatten. Om du fick arrangemanget från en pålitlig florist, skulle blommorna redan vara klippta och de kan hålla sig fräscha i flera dagar.

Men det rekommenderas också att klippa av stjälkarna var 3,4:e dag och låta vatten tränga in genom stammen. Du bör också byta ut vattnet efter några dagars mellanrum.

Efter var tredje dag, använd vass sax eller andra beskärningsföremål och klipp bara en lite bit från botten av stjälkarna i ungefär 45 graders vinkel. När du gör det kommer blommor att absorbera mer vatten. Du kan också klippa stammen individuellt. Men kom ihåg att vinkeln alltid ska vara 45 grader.

Ta bort extra gröna löv

Innan du placerar dina blommor i en vas, ägna lite tid åt att ta bort de extra bladen från basytan på stjälken, eftersom gröna blad kan vila under vattenlinjen på din vas.

Men när du tar bort de gröna löven eller bladverket kommer det att minska alla bakterier i vattnet som i sin tur håller vattnet rent och fritt från dålig lukt.

Detta kommer att hålla dina blommor fräscha, levande och väldoftande i veckor. Att beskära alla färska snittblommor bör vara en vanlig del av din aktivitet eftersom det kan öka deras livslängd.

Välj rätt storlek på din vas

Detta är ytterligare ett steg för att hålla blommorna fräscha. Välj rätt storlek på din vas baserat på ditt blomsterarrangemang. När du väljer blommor från expertflorister hjälper de dig också att välja rätt storlek på vasen. De kommer att se till att dina avklippta stjälkar lätt och snyggt passar in i vasens öppning.

Kom ihåg att om vasöppningen är för smal kan stjälkarna verka lite trånga eller klämda. Det rekommenderas att antingen ta bort några av stjälkarna och skapa ett litet knippe blommor eller skaffa en större vas för att rymma det stora arrangemanget.

Men om öppningen på din vas är ganska bred, kanske ditt blomsterarrangemang inte har någon form av korrekt form. De kommer att röra sig hit och dit och kanske inte ser så attraktiva ut.

Om du är osäker på blomsterarrangemanget eller vasstorleken är det bättre att prata med florister eftersom de har stor kunskap och expertis för att få ditt arrangemang att se bättre ut. De kommer att berätta vilken typ av blommor som är idealiska för vasstorleken.

Byt vattnet regelbundet

Alla vet att färskt och rent vatten kan hålla dina blommor vid liv i dagar och veckor. Så det är bättre att ta ut arrangemanget ur vasen varannan till var tredje dag, skölja vasen noggrant och fylla den med färskt vatten igen.

Ta ut alla blommor som vissnar och dör

Varje blomma och växt har en specifik säsong. Du kommer att se att det kommer en tid på året då några av blommorna börjar blekna och förvandlas till svarta.

Men trots alla ansträngningar och hårt arbete du gör för att hålla dina blommor fräscha och levande, kommer några av blommorna att vissna inom ett par dagar.

Om du vill njuta av blommors doft och ljuvliga utseende, så rekommenderas det att ta bort de blommor som vissnar och dör eftersom de snart kommer att börja växa mögel och förorena andra friska blommor i vasen. Detta kanske inte förlänger livslängden på dina blommor, men det kommer att hålla ditt övergripande arrangemang fräscht och friskt.

Tro det eller ej, men livet på dina blommor beror också på var du förvarar dem. Därför rekommenderar florister att hålla dem under ett skuggat och svalt område så att dina blommor kan få indirekt naturligt ljus eftersom den kalla temperaturen kan öka livslängden på dina blommor.

Placera dina blommor på det lämpligaste stället

Det faktum vi nämnde ovan är mycket viktigt för att hålla dina blommor fräscha. Se till att hålla arrangemanget på den bästa platsen eftersom det direkt kan påverka livet på dina färska blommor. Din vas bör placeras under det svala och skuggade området där de får luft, solljus och alla naturliga element som kan öka livslängden på dina blommor.

Det är också viktigt att tänka på att dina blommor ska vara borta från köket, apparaterna och frukterna eftersom de släpper etylengas som bidrar till att blommorna vissnar. Faktum är att det är bättre att ha arrangemanget i kylen eftersom blommor trivs i svalare miljöer.

Slutsats

Nu när du vet hur du håller blommor fräscha i veckor är det dags att köpa ett gäng fantastiska blommor till dina kära och överraska dem vid varje tillfälle.

Oavsett om du vill köpa nejlikor, liljor, rosor eller tulpaner, finns det samma metod och tillvägagångssätt för att öka deras livslängd. Så se till att du överväger tipsen ovan noggrant efter att du har arrangerat dina blommor i en vas.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg